Voorraadkast schoonmaken en opruimen

Geplaatst op woensdag 28 juli 2021 @ 15:50 , 396 keer bekeken

Nodig: stofzuiger, vuilniszak, 2 verhuisdozen, lege tafel of vloer, emmertje sop met vaatdoek, droogdoek

Aan de slag!

1. Voorraadkast opruimen

Zorg dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt. Werk per plank. Haal de spullen één voor één van de bovenste plank en beslis direct wat ermee moet gebeuren:

  • HO (Hier Opbergen, ofwel in de voorraadkast): leg het product of voorwerp op tafel of vloer
  • EO (Elders Opbergen, ofwel op een andere plek in huis): stop het product of voorwerp in verhuisdoos 1
  • W (Weggeven): stop het artikel in verhuisdoos 2
  • weggooien: gooi het product in de vuilniszak en stop eventueel bijbehorend verpakkingsmateriaal in je papier-, glas- of plasticbak.

Sla geen spullen over en stel geen beslissingen uit; dit is je kans schoon schip te maken :-)! Let op:

  • Doe alles waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden weg. Die datum is namelijk reeds gepasseerd omdat je dat product zelden of nooit hebt gebruikt: grote kans dus dat je dat ook in de toekomst niet zal doen.
  • Kom je levensmiddelen tegen, waarvan je weet dat je die toch niet zal eten of drinken? Maar die nog wel goed zijn? Gooi ze niet weg, maar meld je product aan op  Foodsharing, zodat iemand het bij je kan ophalen. Of breng ze naar een Voedselbankbij jou in de buurt.

Ga, wanneer de eerste plank leeg is, door met de volgende planken, totdat de voorraadkast helemaal leeg is en je vloer of tafel volstaat met (HO-)producten, die je graag consumeert en (HO-)spullen die je vaak gebruikt.

2. Voorraadkast schoonmaken

Heb je jouw voorraadkast in stap 1 helemaal leeggemaakt, stofzuig hem dan goed en maak de planken (en evt. vloer) schoon met een vaatdoek en het warme sopje.

Wrijf de planken vervolgens enigszins droog met de droogdoek. Laat daarna je voorraadkast goed drogen en start alvast met stap 3.

3. Voorraadkast indelen

Categoriseer je producten

Deel intussen de overgebleven producten in logische categorieën in. Laat je daarbij inspireren door de indeling van je favoriete supermarkt en hou rekening met de volgende zaken:

  • Bewaar alleen producten in je voorraadkast die in de supermarkt buiten de koelkast of vriezer worden bewaard.
  • Maak een scheiding tussen ‘food’ producten (levensmiddelen) en non-food’ producten (gebruiksartikelen)
  • Deel de gebruiksartikelen in voor jou logische categorieën in, bijv. ‘huishouden’, ‘huisdieren’, ‘koken’, ‘elektra’, enzovoort
  • Deel levensmiddelen in voor jou logische categorieën in, bijv. ‘fris en alcoholische dranken’, ‘conserven, soepen en smaakmakers’, ‘rijst en deegwaren’, ‘broodbeleg en ontbijtgranen’, ‘lekkernijen’, ‘koffie en thee’.

Richt je voorraadkast opnieuw in

  • Geef elke categorie producten zijn eigen vaste plaats in je voorraadkast.
  • Zet producten die je het vaakst gebruikt op pakhoogte (d.w.z. tussen knie- en schouderhoogte), en overige producten juist hoger of lager in je voorraadkast of kelder.
  • Maak een ‘vind en pak’- in plaats van ‘zet weg en zoek’-indeling. Gebruik maximaal 75% van de beschikbare ruimte in je voorraadkast, anders kun je de spullen er niet meer makkelijk in vinden of uithalen!
  • Bundel kleine producten uit één en dezelfde categorie zo nodig met behulp van elastieken, opbergboxen of mandjes
  • Zet verpakkingsdozen zoveel mogelijk verticaal in plaats van horizontaal weg; maak dus geen torenhoge stapels van dozen rijst, macaroni en pasta, maar zet ze naast elkaar. Zo benut je toch een groot deel van de hoogte van de plank en kun je een doos makkelijk uit de kast halen.
  • Zet schoonmaakmiddelen buiten bereik van kleine kinderen.

Hebben alle HO-spullen een definitieve plek in je voorraadkast gekregen? Breng dan de spullen uit de EO-doos naar de ruimte(n) in huis waar ze thuishoren en beslis wat je met de W-spullen doet. Wil je ze aanmelden bij Foodsharing, zet de doos dan naast je computer, zodat je er binnenkort werk van kan maken. Breng je ze liever naar de voedselbank, zet ze dan alvast in de kofferbak van je auto of achterop de bagagedrager. Weg is weg!

Werk tot slot de vuilniszak, het emmertje sop en de stofzuiger weg, ga lekker op de bank zitten en neem de tijd om voor jezelf een leuk uitje te bedenken en in je agenda te plannen. Want na gedane arbeid is het goed… genieten!

4. Je voorraadkast op orde houden

Wanneer je kast eenmaal zo netjes is, wil je hem natuurlijk graag zo houden :-)! Wen jezelf daarom aan om:

  • In de reclame alleen artikelen van je favoriete merk te kopen. Zo voorkom je als bijv. Zendium liefhebber dat goedkoop gekochte voorraad tandpasta van een andere merk blijft liggen, uiteindelijk weg wordt gegooid en dus duurkoop blijkt.
  • Koop in totaal niet meer voorraad van lang houdbare producten dan je in 3 maanden kunt opmaken; de meeste producten zijn nl. 1 x in de 3 maanden in de reclame. Laat het houden van grote voorraden maar aan winkeliers over.
  • Geef liefst alleen ongeopende voorraden een duidelijke, vaste plek in je voorraadkast en bewaar geopende voorraden op de plek waar je het product gebruikt. Is een product op, haal een dichte verpakking uit de voorraadkast,neem hem in gebruik en berg hem daarna op bij de geopende verpakkingen.
  • Pak je de laatste verpakking uit je voorraadkast met ongeopende levensmiddelen? Noteer dit dan direct op je boodschappenlijst.. Zo grijp je nooit meer mis!


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

cornelia01 starstarstarstarstar

Deze club is echt geweldig!Eindelijk is mijn huis opgeruimder en schoner dan ooit! Dankzij de weekschema,s heb ik nu een stok achter de deur om aan de slag te gaan! Hele handige tips ook!


brendagorremans starstarstarstarstar

Super! Mijn huisje is lekker proper én ik heb niet het gevoel dat ik ganse dagen aan het poetsen ben! Reuze schema's!


Meer aanbevelingen